sunnuntai 27. elokuuta 2017

Tikiloikka goes Karibia

Kyllä vain, varasin itselleni lomamatkan tropiikkiin. Ajatus Karibialla käymisestä on kutkutellut mieltäni jo hyvän aikaa, ja nyt kun olen joulun jälkeen runsaan kuukauden ajan vapaaherrana ennen uusiin haasteisiin tarttumista, tilaisuuttahan ei kerta kaikkiaan voinut päästää lipumaan ohitse. Edessä oleva elämänmuutos on sitä paitsi sen verran mittava ja stressaava, että kunnon irtautuminen arkikuvioista tulee todellakin tarpeeseen. Varasinkin majoituksen all inclusive -resortista, vaikka tähän mennessä olen hieman vierastanut ajatusta – tällä lomalla en halua vaivata päätäni millään asialla, en edes ruokapaikan etsinnällä.

Kuvan saari ei liity tapaukseen.
Matkakohteeksi valitsin Dominikaanisen tasavallan, joka kattaa suurimman osan Isojen Antillien saariryhmään kuuluvasta Hispaniolan saaresta; saaren länsiosa kuuluu Haitille. Itse Kristoffer Kolumbus perusti Hispaniolalle uuden maailman ensimmäisenä eurooppalaisasutuksena pidetyn (joskin lyhytikäiseksi jääneen) La Navidadin  sen jälkeen, kun hänen lippulaivansa Santa María oli haaksirikkoutunut nykyisen Haitin edustalla jouluna 1492. Amerikkojen vanhin yhtäjaksoisesti asutettu eurooppalaiskaupunki on puolestaan Kolumbuksen Bartolomeo-veljen perustama Santo Domingo, joka on nykyisin Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki. Haitilaista rommiahan kehaisin viime postauksessani, ja luonnollisesti myös Dominikaanisella tasavallalla on omat romminsa, kuten Barceló, Brugal ja Matusalem, joten ainakin niiden maistelua matkaohjelmassani on varmasti.

Lapu-Lapun patsas Mactanilla.
(Lähde: Wikimedia Commons,
kuvaaja: Alpapito. Julkaistu
lisenssillä CC BY-SA 3.0.)
Kolumbuksesta saammekin oivan aasinsillan toiseen kuuluisaan löytöretkeilijään Fernão de Magalhãesiin, joka tunnetaan ensimmäisenä maailmanympäripurjehtijana. Tai siis ainakin melkein: Magalhãesin retkikunta kyllä kiersi maapallon, mutta kapteeni itse ei takaisin Eurooppaan saakka selvinnyt, vaan hänen kohtalokseen koitui sekaantuminen paikallisten mahtimiesten välienselvittelyyn nykyisillä Filippiineillä. Huhtikuussa 1521 Magalhães kaatui Mactanin taistelussa datu Lapu-Lapun sotureita vastaan, ja matkan loppuunsaattaminen jäi Juan Sebastián Elcanon harteille. Lapu-Lapusta on sittemmin leivottu Filippiinien kansallissankari, ja alun perin Oponina tunnettu kaupunki Mactan-saarella on uudelleennimetty hänen mukaansa.

Mitenkö tämä kaikki liittyy blogin teemaan? No, tietenkin siten, että Lapu-Lapulla on ikioma nimikkococktailinsa, joka syntyy tähän tapaan:

Chief Lapu Lapu
9 cl appelsiinimehua
6 cl sitruunamehua
3 cl sokerisiirappia
3 cl passionhedelmäsiirappia
4½ cl tummaa jamaikalaista rommia
4½ cl vaaleaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)

Ravista jääpalojen kera ja kaada siivilöimättä suureen aromilasiin. Lisää tarvittaessa jäitä sen verran, että lasi täyttyy.
Reseptin alkuperästä ei ole tietoa, joskin voisi tietysti arvata, että sen on keksinyt joku 1900-luvun puolivälin lukuisista filippiiniläisistä tikibaarimestareista. Tämä muunnelma on peräisin lasvegasilaisesta Aku Aku -ravintolasta:
Aku Aku Lapu
3 cl sitruunamehua

3 cl ananasmehua

3 cl greippimehua

3 cl appelsiinimehua

3 cl falernumia

3 cl puolitummaa puertoricolaista rommia (tai vastaavaa)

3 cl tummaa jamaikalaista rommia

3 cl Lemon Hart 151 -rommia
n. 4,8 dl jäämurskaa

Pane kaikki ainekset blenderiin. Blendaa suurella nopeudella n. 20 sekuntia ja kaada tikikulhoon (tai suureen aromilasiin). Lisää jäitä tarvittaessa.
Juoma on tarkoitettu kahden jaettavaksi, joten jos teet drinkin vain itsellesi, puolita määrät. Vastaavasti myös blendausaika on syytä vähentää noin puoleen, jotta juomasta ei tule liian laimea. Itse asiassa myös standardiversiosta riittää hyvinkin kahden juotavaksi, joten tökkää lasiin kaksi pilliä, himmennä valoja ja pane havaijilaista kitaramusiikkia soimaan, niin romanttinen ilta on valmis. Oma suosikkini näistä kahdesta taitaa olla standardiversio – epäilemättä osaksi sen takia, että siihen tulee passionhedelmäsiirappia, josta en koskaan saa tarpeekseni, mutta myös siksi, että Myersin tumma jamaikalainen rommi toimii siinä mielestäni aivan erityisen hyvin. Kuivempien drinkkien ystävälle Aku Akun versiokin saattaa olla mielenkiintoinen tuttavuus, mutta Lemon Hart 151:n hankinnassa on verkkokauppashoppailijallekin haastetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti