torstai 11. elokuuta 2016

Kirjakerho: Jeff-sedän juomakoulu

Mikä? Jeff Berry: Beachbum Berry Remixed: A Gallery of Tiki Drinks. Club Tiki Press, 2009, 248 s.
Missä? Adlibris.

Kannen suunnittelu Bosko Hrnjak,
valokuvaus Sven Kirsten.
Blogin lukija ei tarvitse suurtakaan tarkkaavaisuutta havaitakseen, että Jeff "Beachbum" Berryn nimi pompahtaa esiin vähintään joka toisessa postauksessa. Tähän on hyvä syy: ilman Berryn kirjallista tuotantoa tikiharrastukseni olisi tuskin koskaan päässyt alkuun. Juomareseptien ohella Berry jakaa auliisti kokemusperäisiä tietojaan suositeltavista ja vältettävistä raaka-aineista, mikä säästää aloittelevan tikibaarimestarin suurelta määrältä tarpeetonta päänraavintaa kauppojen valikoimia tutkiessa. Beachbum Berry Remixed onkin lähestulkoon pakollinen investointi tikidrinkkejä miksailemaan halajavalle.

Remixed on itse asiassa kaksi kirjaa yksissä kansissa: se sisältää Berryn aiemmat Grog Log- ja Intoxica!-kirjat, sekä lisäksi koko tukun ennen julkaisemattomia reseptejä ja uusia taustatietoja. Berry ei tee juurikaan oletuksia lukijan aiemmasta cocktailkokemuksesta, vaan lähtee liikkeelle aivan alkeista. Välineet, perustekniikat ja juoma-astiat käydään läpi ennen ensimmäistäkään drinkkiohjetta, joten ummikkokin pääsee kirjan avulla bartendauksen makuun. Reseptejä ryydittävät niihin liittyvät viihdyttävät pikkutarinat ja runsaat värikuvat.

Kirjan suurin vika suomalaisesta näkökulmasta on sen USA-keskeisyys. Tämä näkyy tietenkin mitoissa, jotka onneksi on suhteellisen helppo muuntaa tutumpiin yksiköihin, mutta myös siinä, millaisista kaupoista raaka-aineita kehotetaan etsimään ja mitä tuotemerkkejä lukijan saatavilla oletetaan olevan. Sanomattakin on selvää, että pohjoismaisten alkoholimonopolien kanssa toimeen tulemiseen kirjasta on turha hakea vinkkejä. Toisaalta suomalainen lukija saa ainakin vielä jonkin aikaa tuntea hienoista omahyväisyyttä siitä, että kuubalaisten rommien saatavuus ei meilläpäin ole ongelma, tai jos onkin, se ei ainakaan johdu kauppasaarrosta.

Kirjan lopusta löytyvät Berryn laatimat oppaat rommeihin ja muihin drinkkiaineksiin, joita on erinomaisen kätevää käyttää referenssinä ostoslistaa suunnitellessa. Drinkkihakemisto on järjestetty aakkosittain ja vielä erikseen kategorioittain, joten esimerkiksi kuumat tai alkoholittomat juomat löytyvät tarvittaessa kätevästi yhdestä paikasta. Aivan lopussa on vielä yleishakemisto, jossa on lueteltu drinkkien ja raaka-aineiden ohella viittaukset henkilöihin, paikkoihin sekä muihin teoksiin.

Eniten jään kaipaamaan mahdollisuutta hakea reseptejä esimerkiksi sillä perusteella, onko minulla kaapissa kaikki tarpeet niiden toteuttamiseen, mutta tässä perinteisen kirjan rajat tulevat vastaan. Berryn mobiilisovelluksesta tämäkin ominaisuus löytyy, mutta se on valitettavasti saatavilla ainoastaan iOS-laitteille. 250 drinkin tietokantoineen sovellus lienee sopivan laitteen omistajille oikeasti harkitsemisen arvoinen ostos, mutta meille muille Beachbum Berry Remixed tarjoaa sekin askelmerkit lukuisiin eksoottisiin löytöretkiin. Jos hankit vain yhden kirjan tikicocktailien tekemisestä, en keksi ainuttakaan syytä, miksi se olisi jokin muu kuin tämä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti